مقام و منزلت کعبه نزد اقوام مختلف
کعبه در نظر امتهاى مختلف مورد احترام و تقدیس بود.
مثلا هندیان آنرا تعظیم مىکردند و معتقد بودند به اینکه روح«سیفا»که به نظر آنان اقنوم سوم است،در حجر الاسود حلولکرده،و این حلول در زمانى واقع شده که سیفا با همسرش ازبلاد حجاز دیدار کردند.
و همچنین صابئینى از فرس و کلدانیان،کعبه را تعظیممىکردند،و معتقد بودند که کعبه یکى از خانههاى مقدسهفتگانه است-که دومین آن مارس است،که بر بالاى کوهى دراصفهان قرار دارد.و سوم،بناى مندوسان است که در بلاد هندواقع شده است.چهارم نوبهار است که در شهر بلخ قرار دارد.
پنجم بیت غمدان که در شهر صنعاء است،و ششم کاوسانمىباشد که در شهر فرغانه خراسان واقع است.و هفتم خانهاىاست در بالاترین شهرهاى چین و گفته شده که کلدانیان معتقدبودند کعبه خانه زحل است،چون قدیمى بوده و عمر طولانىکرده است.
فارسیان هم آن را تعظیم مىکردند،به این عقیده که روحهرمز در آن حلول کرده.و بسا به زیارت کعبه نیز مىرفتند.
یهودیان هم آن را تعظیم مىکردند،و در آن خدا را طبق دینابراهیم عبادت مىکردند،و در کعبه صورتها و مجسمههایىبود،از آن جمله تمثال ابراهیم و اسماعیل بود که در دستشانچوبهاى ازلام داشتند.و از آن جمله صورت مریم عذراء ومسیح بود،و این خود شاهد بر آن است که هم یهود کعبه را تعظیم مىکرده و هم نصارا.
عرب هم آن را تعظیم مىکرده،تعظیمى کامل و آن راخانهاى براى خداى تعالى مىدانسته و از هر طرف به زیارتشمىآمدند.و آن را بناى ابراهیم مىدانسته،و مساله حج جزء دینعرب بوده که با عامل توارث در بین آنها باقى مانده بود.
تاریخ تحلیلى اسلام جلد 2 صفحه 119
رسولى محلاتى
کلمات کلیدی :